Znaky fresh ryby

Čerstvé ryby sú špeciálne liečivo. Ale je to tiež rýchlo sa kaziaca špecialita, ktorú by ste si mali vždy kúpiť a pripraviť v čerstvom stave. Ako však spoznáte čerstvé ryby? Poskytneme vám niekoľko užitočných rád, ako identifikovať čerstvé ryby podľa niekoľkých charakteristík.

Objavte dôležité vlastnosti čerstvosti rýb.

Dotknite sa znamienok plus (+) na rybe a zobrazí sa Vám, ako na prvý pohľad rozoznať čerstvé ryby.

Celkový dojem

Lesklé šupiny potiahnuté čírou vrstvou slizu sú zárukou čerstvosti. Vysušená koža a vyblednutá farba ryby sú príznakom nedostatočného chladenia.  Aj prípadné rezy musia vyzerať čerstvo a v žiadnom prípade nesmú byť zosušené alebo zhnednuté.

Pach

Najlepšie si to overíte na skrelách alebo v brušnej dutine. Čerstvá ryba má neutrálny pach, resp. trochu vonia po morskej vode a jóde, ale v žiadnom prípade nesmiete cítiť rybací ani iný štipľavý zápach.

Oči

Musia byť výrazne vyklenuté, lesklé a číre. Vpadnuté oči naznačujú príliš dlhé skladovanie. 

Žiabre

Keď odchýlite skrely, žiabre čerstvej ryby majú žiarivú červenú farbu a ich lamely sú číre a dajú sa jasne identifikovať, v žiadnom prípade nesmú byť zlepené a už vôbec nie potiahnuté slizom. Sivobiele alebo žltohnedé žiabre poukazujú na začínajúci pokles kvality.

Konzistencia

Keď silno zatlačíte prstom na kožu ryby, zostane pri čerstvej rybe pevná a okamžite sa vráti späť do svojej pôvodnej polohy. Nezostane na nej žiadna priehlbina. Platesotvaré (ploské) ryby musia zostať po zdvihnutí pevné a nesmú sa prehnúť.

Brušná dutina

Dôležitá je aj kontrola brušnej dutiny! Zvyšky krvi na vypitvaných rybách by mali byť výrazne červené. Hnedosivé zvyšky krvi sú príznakom dlhého skladovania.

Plutvy

Nikdy nesmú byť zlepené alebo suché. Poškodené plutvy poukazujú na neodborný lov alebo na príliš dlhú prepravu. Dávajte si teda pozor na to, aby boli dobre zachované a čisto lesklé.

Filé

Malo by sa lesknúť, malo by mať prirodzenú a čistú farbu a čisté rezy. Podobne ako celá ryba, ani filé by nemalo voňať nepríjemne. Ak je farba nevýrazná a vyblednutá, filé je príliš staré. Žltkasté sfarbenie na vnútornej strane filé je tiež príznakom zhoršenia kvality.

Zdielanie