Sezónny kalendár

Kedy budú chutné mušle späť? Kedy sú chutné sezóny v sezóne? A kedy je čas na čerstvé sladkosti? Rovnako ako ovocie a zelenina, aj ryby majú svoje ročné obdobia. Niektoré druhy sú k dispozícii po celý rok, iné sú však dostupné alebo sú obzvlášť chutné počas určitých ročných období. Zostavili sme kalendár sezónnych rýb, ktorých ryby sú v sezóne, keď pre tých z vás, ktorí by radi nakupovali svedomite.

Jar

Pstruh

Pstruh patrí do rodiny lososovitých (lososovitých). Rôzne druhy pstruhov sa rozlišujú podľa ich prostredia a vzhľadu. Jazerný pstruh a pstruh hnedý sú sladkovodné ryby, ktoré sa nachádzajú po celom svete – a to aj kvôli úmyselnému rozšíreniu ľuďmi. Morský pstruh žije na pobreží Európy, ale sťahuje sa po potokoch. Pstruh dúhový boli pôvodne pôvodné slané ryby na pobreží Severnej Ameriky. Pstruh na trhu pochádza hlavne z pestovania, takže je po celý rok k dispozícii v stálej kvalite, dokonca aj v organických variantoch. Prírodný pstruh je však v sezóne na jar. Mäso z týchto rýb je obzvlášť korenené, jemné a vhodné na takmer akýkoľvek druh prípravy.

Leto

Čert

Čert patrí do čeľade anglerfishes a je distribuovaný takmer vo všetkých miernych a tropických oblastiach oceánov. Nazýva sa aj cibuľka mora, pretože má sedem vrstiev kože, ktoré ju chránia pred chladom a ktoré sa musia pred prípravou odstrániť. Prvá časť chrbtovej plutvy sa rozširuje na pohyblivý rybársky orgán, ktorý používa na prilákanie koristi. Jeho pevné biele mäso je veľmi aromatické a nemá kosti. Filé z mäkkýšov sú vynikajúce na vyprážanie, grilovanie a naparovanie.

Jesen

Dorade

Dorade patrí do rodiny morských pleskáčov, medzi ktoré patrí spolu viac ako 50 druhov. Najznámejší je pravdepodobne kráľovský dorade. Hlavným biotopom kráľovského doradu je Stredozemné more, kde žije vo vode až do hĺbky 150 metrov, najmä v teplejších pobrežných vodách. Najväčšími loviacimi krajinami sú Taliansko, Grécko, Turecko a Egypt. V akvakultúre sa chová aj dorade royal. Sú najvhodnejšie na grilovanie celé alebo pripravené v solenom ceste v peci. Hoci je kráľovská dorada k dispozícii celoročne, najlepšie chutí od júla do októbra.

Zima

Losos

Losos prevláda vo všetkých moriach severnej pologule. Chovajú sa hlavne v akvakultúre. Zatiaľ čo sa chovaný losos chová po celý rok, zima je hlavnou sezónou pre voľne žijúceho lososa. Jeho červenkasté mäso je veľmi univerzálne. Je vhodný na vyprážanie, dusenie, grilovanie a fajčenie. Okrem chovaného lososa existujú aj rôzne druhy voľne žijúceho lososa, ako je napríklad keporkak, losos keta, červený losos a kráľ losos. Pokiaľ však ide o chuť, nie sú v žiadnom prípade horšie ako mierne chovaný losos s hospodárskou produkciou.

Zdielanie