Ako často by ste mali jesť ryby týždenne? Je ryba vhodná v tehotenstve? Aké zdravé sú ryby? A čo vlastne akvakultúra znamená? Neustále premýšľame o týchto druhoch otázok. Aby sme raz a navždy ukončili mýty, zostavili sme pre vás najdôležitejšie fakty o rybách.
WHO radí jesť rybu 3 krát do týždňa
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) z dôvodu mnohých zdravotných výhod odporúča pravidelnú konzumáciu rýb. Neobsahuje iba cenné vitamíny a nenasýtené (t. J. Zdravé) mastné kyseliny, ale tiež znižuje riziko srdcových chorôb. Napríklad, keď jete ryby, pokrývate svoju dennú potrebu jódu a selénu, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a hormóny štítnej žľazy, a tiež pokrývate požiadavky na omega-3 mastné kyseliny na niekoľko dní. Mimochodom, vedeli ste, že v Nemecku sa konzumuje príliš málo rýb? Uviedla to správa Nemeckej výživovej spoločnosti (DGE), uverejnená na konci roku 2012. V priemere 105 g výrobkov z rýb týždenne sú ženy výrazne pod odporúčaným týždenným množstvom 150 g až 220 g. Pri 133 g je spotreba u mužov nižšia ako odporúčaná týždenná dávka.
Ryby môžu obsahovať veľa zdravých živín
Podľa centra pre výživu v Nemecku a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môžu ryby zásobovať naše telo týmito dôležitými živinami:
Omega-3 mastné kyseliny
OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY * Vyskytujú sa najmä u studenovodných rýb, ako je losos, treska a sleď, a môžu pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a znížiť hladinu cholesterolu.
Vitamín A
VITAMÍN A * Má mimoriadne pozitívne účinky na svetlo-tmavé videnie, nočné videnie a imunitný systém. Ryby studenej vody, ako je losos, treska a sleď tiež obsahujú vysoké množstvo tohto vitamínu *.
Vitamín B
Ryby dodávajú aj VITAMÍN B *. Tento vitamín * je dôležitý pre delenie buniek, tvorbu červených krviniek a fungovanie nervového systému.
Vitamín E
VITAMÍN E * Tento vitamín sa nachádza v mäkkýšoch a rybách a je potrebný pre nervový systém a pohlavné žľazy.
Vitamín D
Pre stavbu kostí a reguláciu hladiny vápnika je VITAMIN D * nevyhnutný a vyskytuje sa aj u rýb.
Jód
Obsah v rybách je vyšší ako v takmer akomkoľvek inom jedle. Jód * je potrebný pre hormonálnu rovnováhu v tele a môže zabrániť poruchám rastu.
Selén
Selén * Môže predchádzať ochoreniam srdcového svalu a posilňovať imunologické obranné mechanizmy. Selén * sa nachádza v rybách aj v obilných výrobkoch.
Rybí proteín
Na vstrebávanie železa z našich potravín potrebujeme špeciálne látky, ako je FISH PROTEIN *.
* Podľa centra pre výživu v Nemecku a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)
Milujeme Aljašskú tresku
Hoci bola aljašská treska prvýkrát ulovená na spotrebu v roku 1984 a je na scéne stále nová, stále zaujíma prvé miesto na zozname najčastejšie konzumovaných rýb v Nemecku. Naša treska na Aljaške pochádza z trvalo udržateľných zdrojov rybolovu.
Našimi najobľúbenejšími výrobkami s aljašskou treskou sú aljašská treska so zemiakovým šalátom a naša obľúbená vyprážaná rybia bageta. Jej triumfálny sprievod sa začal v 60. rokoch – ako vrchol prvého putovného predaja. Od roku 1997 si život nevieme predstaviť bez našej pôvodnej vyprážanej rybej bagety.
Druhou najobľúbenejšou rybou v Nemecku je losos a tretia je tuniak.
Ryby sú dôležité pre tehotné ženy
Nastávajúce matky majú počas tehotenstva zvýšenú potrebu živín. Podľa odporúčania nemeckého spolkového ministerstva pre výživu a poľnohospodárstvo a nemeckej iniciatívy pre zdravé stravovanie a viac cvičenia by matky mali jesť ryby raz alebo dvakrát týždenne (najmä morské ryby, vrátane najmenej raz mastných rýb, ako je losos alebo sleď).
Štúdia Aarhus University preukázala nižšie riziko predčasného pôrodu u žien, ktoré počas tehotenstva jedli veľa rýb. Táto štúdia 9 000 tehotných žien je v súlade s názorom vývojových biológov, že existuje súvislosť medzi mentálnym vývinom ľudí a stravou bohatou na ryby a mäkkýše. Tieto predpoklady sú podporené štúdiami, ktoré preukázali súvislosť medzi mentálnym vývinom dieťaťa a stravou nastávajúcej matky.
Pokiaľ však ide o konzumáciu rýb a morských plodov počas tehotenstva, existuje železné pravidlo: Mali by ste jesť iba varené. Malo by sa vyhnúť surovým rybám, ako sú ryby nachádzajúce sa v sushi, ako aj produktom údeným za studena, ako je údený losos, a matkám. Dôvod spočíva v možnom výskyte listérie, ku ktorému môže dôjsť v surovom mäse a surových mliečnych výrobkoch. Tehotné ženy majú zvýšené riziko infekcie listeriózou, čo môže predstavovať vážne riziko pre tehotenstvo. V Nemecku je však táto choroba zriedkavá.
Organické ryby pochádzajú z Akvakultúr
Ekologické ryby sa vyrábajú na základe metód, ktoré sú čo najbližšie k prírode, pričom sa zohľadňujú ekologické problémy. Mnohí spotrebitelia mylne predpokladajú, že ekologické sú iba ryby chytené vo voľnej prírode. Ekologická certifikácia voľne ulovených rýb však nie je možná, pretože stravu rýb ani všeobecný rast nie je možné obnoviť. Za ekologické sa preto môžu považovať iba ryby vyprodukované podľa usmernení o ekologickej akvakultúre.
Produkty akvakultúry sú certifikované s ekologickou pečaťou od januára 2009, čo si vyžaduje, aby boli výrobky označené číslom ekologickej kontroly. Medzi hodnotiace kritériá na získanie tejto certifikácie patrí zostup, držanie a kŕmenie rýb. Počítadlá čerstvých rýb NORDSEE sú certifikované ako ekologické od roku 2014.
Certifikované ryby MSC pochádzajú z eko-friendly rybích fariem
Rada pre námornú správu (MSC) je nezávislá globálna organizácia, ktorá sa venuje trvalo udržateľnej ochrane a propagácii globálnych zásob rýb a morského prostredia prostredníctvom rôznych postupov šetrných k životnému prostrediu. To znamená, že MSC sa zaviazala k trvalo udržateľnému rozvoju odvetvia rybného hospodárstva. Osvedčuje rybolov a nie druhy a zásoby rýb. Certifikácia MSC vyžaduje úplnú certifikáciu celého reťazca, napríklad reštaurácie.