Vedeli ste, že treska tmavá nemá vôbec nič spoločné s lososom? Patrí totiž do rodiny treskovitých rýb a je blízkym príbuzným tresky obyčajnej. Keď na začiatku 20. storočia došlo k úbytku úlovkov pravého lososa
v stredoeurópskych riekach, stala sa táto ryba viac než dôstojnou náhradou. Spočiatku sa jej ale nedarilo a bola skôr ležiakovým tovarom, pretože jej surové mäso je tmavé až sivasté, preto ho fanúšikovia rýb skôr odmietali. A to napriek tomu, že mäso tresky tmavej pri tepelnej úprave zosvetlie. Následne sa často prifarbovala a predávala sa ako lacná „náhrada lososa“. Táto metóda predaja pomohla treske tmavej preraziť.
V minulosti si pre svoju čiernu tlamu vyslúžila názov „keler“ (nemecky „Köhler“ = uhliar). Medzičasom sa treska tmavá stala so svojím bielym pevným mäsom natoľko obľúbená, že dnešné taniere v Nemecku si bez nej už ani nevieme predstaviť. Treska tmavá sa s obľubou spracúva na čerstvé frikadely, vypráža sa do chrumkava alebo sa podáva ako rybie prsty. Okrem toho sa pre svoje pevné mäso hodí aj na grilovanie.
Naše filé z tresky tmavej pochádza z trvalo udržateľnej akvakultúry. Preto si tieto ryby môžete vychutnať s čistým svedomím a maximálnym pôžitkom.